## Step-by-step process to calculate an employee's allowance

We will use a practical example, including the below assumptions throughout this guide to make things easier to understand:

- Suppose Mary is an employee paid
**£2,500 monthly**. - Let's assume this is the first month of the tax year; therefore, her pay to date is zero.

### Step 1 - Calculate the cumulated pay to date

There is no complication at this stage. Add up the current employee's gross pay to their pay to date.

Gross pay for the current period + Gross pay to date excluding the current period = gross pay to date

Example: £2,500 + 0 = £2,500

May's gross pay to date equals £2,500.

If we were to calculate her cumulative pay to date for month 2, we would get £,2500 + £2,500 = £5,000

### Step 2 - Calculation of the free pay (personal allowance) for month 1

This is where it starts to become confusing. A misconception is that the monthly personal allowance is the annual allowance divided by 12. That couldn't be more wrong.

The calculation of the personal allowance must match the old-school manual tax table. Manual tax tables involved the conversion of codes split by 500s. That's why you'll calculate the dreadful annual value of remainders and quotients to get an equivalent.

In addition, HMRC requires employers to calculate the monthly allowance differently if the employee's numerical part is less or greater than 500 to confuse things further.

### Calculation for a tax code whose numerical part is greater than 500

First, let's clarify what we mean by having a tax code with a numerical par greater than 500. The typical 1257L tax code has a numerical part of 1257, which definitely exceeds 500. That's as simple as that, and it's true for every tax code.

If your employee's tax code follows this rule, then you can apply the steps as follows to compute their allowance :

- Take the numerical part of the employee tax code
- Divide the result by 500
- Note the quotient and remainder
- Calculate the annual value of the remainder: ((remainder*10)+9)
- Calculate the monthly value of the remainder: the annual value of the remainder/ 12
- Calculate the Free Pay code: ((quotient*(500*10/12))
- Total Free Pay for a monthly period: the monthly value of the remainder + Free Pay code

**Example: Mary's tax code is 1257L**

- Take the numerical part of the employee tax code: 1257
- Divide the result by 500. Quotient: 2, Remainder: 257
- Calculate the annual value of the remainder: ((257*10)+9) = 2579
- Calculate the monthly value of the remainder: 2579/12 = 214.92
- Calculate the Free Pay code: (2*(500*10/12)) = 833.34
- Total Free Pay for a monthly period: 214.92+833.34 = 1048.26

**What does the annual value of the remainder mean?**

This is a very old jargon, coming from when employers had to use manual conversion tables for each tax code to find the employee's personal allowance value. There is little to understand and remember here. Nowadays, this value is held as a constant.

Annual value of the remainder: ((remainder*10)+9)

**What does the Free Pay code mean?**

Again, this is a constant coming from when taxes were calculated using manual conversion tables by 10 to 500 increments. This is also a constant.

Free Pay code = ((quotient*(500*10/12))

**Calculation for a tax code whose numerical part is less than 500**

First, let's clarify what we mean by having a tax code with a numerical par less than 500. A typical 326L tax code has a numerical part of 326, less than 500. That's as simple as that, and it's true for every tax code.

If your employee's tax code follows this rule, then you can apply the steps as follows to compute their allowance :

- Take the numerical part of the employee tax code
- Calculate the annual value: ((numeric part of the tax code*10)+9)
- Calculate the monthly value: annual value/ 12
- If the result is not already an exact multiple of 1p, round up the answer to the nearest multiple of 1p

**Example: Mary's tax code is 326L**

- Take the numerical part of the employee tax code: 326
- Calculate the annual value: ((326*10)+9) = 3269
- Calculate the monthly value: 3269/ 12 = 272.4166
- Round up to 272.42

## Personal allowance for subsequent periods

To find the Free Pay to date (personal allowance) for subsequent periods, multiply the total free pay for the current period by the period number. For example, multiply your total free pay by 3 if you run payroll for month #3.

## Step 3 - Calculate the taxable pay to date

This part is straightforward: the cumulative salary minus the cumulative free pay.

Pay to date - Free Pay to date = taxable pay to date

Example for the first month with Mary's earnings of £2,500 per month with tax code 1257L:

2,500 - 1048.26 = 1,451.74

Mary's taxable pay is 1,451.74